Stosunkowo niedawno jarmuż powrócił do łask i od tego czasu jest królem wśród zielonych warzyw. I wcale mnie to nie dziwi, ponieważ liście tego kapustnego warzywa to bogactwo między innymi: witaminy C, witaminy K, beta-karotenu, wapnia, magnezu i żelaza. Poza tym jarmuż jest źródłem sulforafanu – przeciwutleniacza o antynowotworowych właściwościach. Ja już uległam jego urokowi i prozdrowotnym właściwościom. A Wy? Dołączycie do mnie i sprawdzicie przepis na zdrowy i pożywny napój? Smoothie już czeka!
Składniki na 2 porcje:
- 2 spore garście liści jarmużu
- 1/2 banana
- 1/2 mango
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
Liście jarmużu umyj i powycinaj z nich twarde łodyżki. Obierz mango i banana, pokrój na mniejsze części. Do blendera wrzuć jarmuż, owoce, dodaj siemię lniane i sok pomarańczowy. Zmiksuj! A jeśli wolisz rzadsze koktajle możesz dodać wody lub nieco więcej soku pomarańczowego.
Pij na zdrowie!