Nasiona szałwii hiszpańskiej, bardziej znane jako nasiona chia, są coraz popularniejsze w naszym kraju i nie tylko. Nie bez powodu – te niepozorne nasionka to źródło witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Poza tym mają dość szerokie zastosowanie w kuchni – m. in. jako dodatek do koktajli, owsianek, sałatek. Ja także postanowiłam je wypróbować. Zapraszam do przetestowania przepisu na bezglutenowy, wegański pudding chia bez dodatku cukru!
Przepis na pudding chia nie jest trudny – chciałoby się powiedzieć „nie ma nic prostszego!”.
Składniki na 1 porcję:
- 2 łyżki nasion chia
- 3/4 szklanki dowolnego mleka
- 1 łyżeczka miodu (można zastąpić syropem z agawy)
- ulubione owoce, świeże lub suszone, orzechy, bakalie itp.
Do miseczki lub słoika wsyp nasiona, zalej mlekiem i dodaj miód. Dobrze wymieszaj – najlepiej użyj do tego słoiczka: wrzuć składniki, zakręć i dobrze wstrząśnij. Zostaw na noc w lódówce. Rano dodaj owoce, bakalie – to co lubisz najbardziej. I śniadanie gotowe!
Mój pudding zrobiłam w wersji egzotycznej – dodałam kilka plasterków mango, kiwi i wiórki kokosowe. Ale już mam pomysły na inne połączenia…