Kto z Was w dzieciństwie nie lubił szpinaku? Ręka do góry! Tak, tak… ja też zaliczam się do tej grupy. Jednak, tak jak w kilku innych przypadkach, wyrosłam z tej niechęci – z korzyścią dla mnie. Szpinak, tak nielubiany przez dzieci i nie tylko, jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, m. in. witaminę C, A, B1, B2, E, żelazo, sód, potas, magnez, wapń, fluor, karoten. Same zalety! Zapraszam na przepis na zdrowe, zielone smoothie!
Ja na co dzień używam świeżego szpinaku, który najczęściej wykorzystuję do przygotowania zielonych smoothie. Dziś pierwszy przepis na pyszny zielony koktajl – mix szpinaku, kiwi i kilku innych dodatków.
Składniki na 1 porcję:
- dwie spore garście świeżego szpinaku „baby” (ok. 100 g)
- 1 kiwi
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka siemienia lnianego (mielonego)
- woda
Szpinak umyj, kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Do blendera wrzuć szpinak, kiwi, miód i siemię. Dolej wody – ok. 1/2 szklanki lub więcej – w zależności od tego jak gęsty koktajl preferujesz. Zmiksuj i już!
Na zdrowie!