Moja ulubiona sałatka – połączenie roszponki, kiełków słonecznika i chrupiących pestek dyni. Do tego mój ulubiony sos, który pojawił się już w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Prosta i szybka sałatka. A z mojego talerza znika w mgnieniu oka.
Zrobicie ją w mig. Idealna do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Mam nadzieję, że polubicie ją tak samo jak ja.
Składniki na 1 porcję:
- dwie garście mieszanki sałat z roszponką lub samej roszponki
- garść kiełków słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
Składniki na sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżki łagodnej musztardy
- sól
- pieprz
Umyte sałaty i kiełki wrzuć do miski. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć pestki dyni i podpraż (ok. 2-3 minuty), dodaj do sałaty. Przygotuj sos – w małym naczyniu wymieszaj energicznie wszystkie składniki. Sałatkę polej sosem. Gotowe!