Czy można zrobić sos czosnkowy nie używając majonezu? Można! Czy mimo to będzie on dobrze smakował? Pewnie! Poznajcie mój przepis na smaczny, prosty i przede wszystkim lekki sos czosnkowy.
Składniki:
- ok. 250 g gęstego jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu)
- kilka ząbków czosnku
- ulubione zioła (suszone lub świeże)
- sól
- pieprz
Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ja użyłam dwóch dużych ząbków, ale można użyć mniej lub więcej, w zależności od tego jak intensywny w smaku ma być sos.
Wrzuć czosnek do jogurtu, dodaj ulubione zioła , dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dobrze jest odstawić sos na kilkanaście minut do lodówki przed podaniem.
Do sosu na zdjęciu dodałam tylko oregano, ale często dodaję inne zioła lub mieszanki ziół, jednak najbardziej lubię ten sos z dodatkiem świeżego koperku – mniam!
Smacznego!