Z czym kojarzy się sałata? Często kojarzy się restrykcyjną dietą. Przeglądając kolorowe magazyny nie raz możemy się natknąć na kolejną głodówkową dietę-cud, w czasie której trzeba przeżyć pół dnia na liściu sałaty. Sałatka, którą Wam dziś proponuję z głodówką nie ma nic wspólnego – jest pożywna, sycąca, a przede wszystkim cieszy oko kolorami.
Przedstawiam Wam przepis na sałatkę, w której pierwsze skrzypce gra tuńczyk w parze z jajkiem. W tle pomidor, sałata i oliwki. Smakowita mieszanka!
Składniki na 1 porcję:
- kilka liści sałaty
- tuńczyk (ok. ½ puszki)
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 pomidor
- kilka czarnych oliwek
Składniki na sos:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżki musztardy
- sól
- pieprz
Ugotuj jajko na twardo. Umyj warzywa. Podrzyj liście sałaty na mniejsze kawałki, pokrój pomidora na grubsze półplasterki, a jajko na ćwiartki.
Przygotuj sos – zmieszaj w małym naczyniu/kubku wszystkie składniki i energicznie wymieszaj.
Wrzuć do miseczki sałatę, ułóż na niej cząstki pomidora, jajka, tuńczyka i oliwki. Polej sosem i gotowe! Można zajadać 😉
Smacznego!