Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem - fitapetyt 1

Z czym kojarzy się sałata? Często kojarzy się restrykcyjną dietą. Przeglądając kolorowe magazyny nie raz możemy się natknąć na kolejną głodówkową dietę-cud, w czasie której trzeba przeżyć pół dnia na liściu sałaty. Sałatka, którą Wam dziś proponuję z głodówką nie ma nic wspólnego – jest pożywna, sycąca, a przede wszystkim cieszy oko kolorami.

Przedstawiam Wam przepis na sałatkę, w której pierwsze skrzypce gra tuńczyk w parze z jajkiem. W tle pomidor, sałata i oliwki. Smakowita mieszanka!

Składniki na 1 porcję:

  • kilka liści sałaty
  • tuńczyk (ok. ½ puszki)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • kilka czarnych oliwek

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz

Ugotuj jajko na twardo. Umyj warzywa. Podrzyj liście sałaty na mniejsze kawałki, pokrój pomidora na grubsze półplasterki, a jajko na ćwiartki.

Przygotuj sos – zmieszaj w małym naczyniu/kubku wszystkie składniki i energicznie wymieszaj.

Wrzuć do miseczki sałatę, ułóż na niej cząstki pomidora, jajka, tuńczyka i oliwki. Polej sosem i gotowe! Można zajadać 😉

Smacznego!

Sałatka z tuńczykiem - fitapetyt 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *