Zupa – krem z dyni

zupa-krem-1-fitapetyt.pl

Zima to czas, kiedy królują rozgrzewające potrawy. Również w mojej kuchni ich nie brakuje – przeważnie są to gęste, pełne warzyw zupy. Jedną z moich ulubionych jest zupa – krem z dyni. Jest banalna w przygotowaniu. Idealna na zimowe wieczory po ciężkim, pracowitym dniu. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje.

Składniki (na ok. 2-3 porcje):

  • ok. 600 g dyni pokrojonej w grubą kostkę
  • 1 czerwona papryka – pokrojona w kostkę
  • 1 mała cebulka – opcjonalnie
  • bulion warzywny lub woda
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • łyżka oleju
  • gęsty jogurt naturalny (u mnie jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu)

 

Przygotowanie:

Do garnka wlej olej i rozgrzej, wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażaj kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną (cebula nie jest w tym przepisie pozycją obowiązkową, ja często ją pomijam, a zupa i tak smakuje dobrze).

Następnie dodaj obraną pokrojoną w grubą kostkę dynię (ja przeważnie kupuję dynię hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry, a dodatkowo zupa zyskuje dzięki temu intensywniejszy kolor). Całość zalej bulionem warzywnym (lub wodą), tak by warzywa były w całości zalane. Gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut – do momentu aż dynia będzie miękka.

Dodaj przyprawy do smaku, całość zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta możesz dodać jeszcze bulionu lub wody by ją nieco rozrzedzić.

Podawaj zupę przybraną kleksem z gęstego jogurtu naturalnego.

Smacznego!

zupa-krem-2-fitapetyt.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *