Sałatka z roszponką, kiełkami i prażonymi pestkami dyni

sałatka z roszponką i kiełkami 2 fitapetyt.pl

Moja ulubiona sałatka – połączenie roszponki, kiełków słonecznika i chrupiących pestek dyni. Do tego mój ulubiony sos, który pojawił się już w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Prosta i szybka sałatka. A z mojego talerza znika w mgnieniu oka.

Zrobicie ją w mig. Idealna do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Mam nadzieję, że polubicie ją tak samo jak ja.

Składniki na 1 porcję:

  • dwie garście mieszanki sałat z roszponką lub samej roszponki
  • garść kiełków słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni

Składniki na sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżki łagodnej musztardy
  • sól
  • pieprz

Umyte sałaty i kiełki wrzuć do miski. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć pestki dyni i podpraż (ok. 2-3 minuty), dodaj do sałaty. Przygotuj sos –  w małym naczyniu wymieszaj energicznie wszystkie składniki. Sałatkę polej sosem. Gotowe!

sałatka z roszponką i kiełkami 3 fitapetyt.pl

sałatka z roszponką i kiełkami 1 fitapetyt.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *